top of page
Blog: Blog2

Culori calde, lumină naturală din belșug și charm, elementele definitorii ale stilului mediteranean



Cultura mediteraneană a avut și continuă să aibă un impact semnificativ asupra întregii lumi. Fie că vorbim despre preparatele culinare sau stilul de viață specific zonelor de coastă ale Mării Mediterane, fie că vorbim despre arhitectură și design, stilul mediteranean este unul elegant, luminos, care îmbină armonios liniile tradiționale cu eleganța franceză și charm-ul maur.



CULORI CALDE, LINII CURBE

sursa Pinterest

Indiferent că vorbim de Italia, Spania, Grecia sau Turcia, designul mediteranean are elemente comune care se regăsesc în tendințele arhitecturale din regiune. Dacă în Grecia culorile predominante sunt alb, albastru cobalt și verde smarald, în Italia culorile preferate în amenajarea interioarelor sunt calde: galben, portocaliu sau teracota.


La interior, piesele de mobilier sunt mari și grele ridicate pe picioare masive și decorate cu elemente sculptate care urmează linii curbe, fluide. Decorarea casei este completată de accesorii metalice, de dimensiuni impunătoare. Ușile, balustradele scărilor sau cadrele paturilor sunt adesea realizate din fier forjat. Încăperile sunt completate de perne și obiecte de mobilier tapițate cu materiale dense.



ARCADELE DEFINESC O CASĂ MEDITERANEANĂ

sursa Pinterest


Specifică acestui stil arhitectural este finisarea texturată a pereților, folosind culori calde – alb, crem sau beige - în timp ce tavanul este adesea decorat cu grinzi din lemn natural menit să contrasteze armonios cu paleta deschisă de culori aleasă pentru pereți.


Dintr-o casă mediteraneană nu pot lipsi sub nicio formă arcadele și profilele detaliate ale cornișelor. Mozaicul și plăcile ceramice cu modele marocane completează încăperile. Vasele colorate, realizate din ceramică, suporții de lumânări din metal și obiectele ornamentale din cupru sunt accesoriile preferate ale acestui stil. Și plantele verzi. Foarte multe plante verzi specifice zonei: dafin, măslin sau mandarin.



LUMINA NATURALĂ DESĂVÂRȘEȘTE ÎNCĂPEREA

sursa Pinterest


Unul dintre cele mai importante elemente ale stilului mediteranean este lumina. Ea pune perfect în valoare o încăpere mai ales în camerele fără perdele sau draperii. Pentru intimitate se pot folosi perdele albe, cât mai simple. Dacă amenajarea interioară este una elegantă, atunci varianta optimă sunt draperiile pline, grele, în culori naturale. Într-o regiune unde temperaturile sunt ridicate constant, pardoselile reci sunt preferate pentru a menține spațiul cât mai răcoros și confortabil. Piatra naturală, plăcile de teracotă sau lemnul natural sunt materialele cele mai eficiente în a păstra temperaturile plăcute la interior.


Cel mai important spațiu al unei case, bucătăria, va avea întotdeauna blaturi din piatră naturală și va fi iluminată de un candelabru din fier forjat sau de o lustră marocană. Adesea mobilierul de bucătărie va fi de culori închise sau alb și va fi decorat cu ornamente sculptate.


sursa Pinterest




137 afișări
bottom of page